‘Is het huwelijk nou de parel van de liefde? Of is de liefde de parel van het huwelijk?’

Deze introductie is misschien een tikkeltje filosofisch, maar vandaag neem ik je graag mee naar alle regels en wetten buiten deze ‘parel’ om.
Ik kwam de vraag namelijk tegen en al wikkend en wegend nam hij me mee. Een mooie vraag, het antwoord is waarschijnlijk ook voor iedereen anders.
Maar, zo vroeg ik me af, stel dat de liefde de parel van het huwelijk is, waar bestaat het huwelijk dan nog meer uit? Naast die liefde die zich uit in: dagjes weg, kerstdiners, luisteren, tijd en aandacht voor elkaar, wat zijn eigenlijk je rechten en plichten als getrouwd stel?
Vandaag neem ik je mee in de wereld van Burgerlijk wetboek 1, titel 6: Rechten en verplichtingen van echtgenoten.*

De parels

Allereerst, en dat lijkt misschien een open deur, ben je elkaar trouw, hulp en steun verschuldigd. Je moet elkaar ‘het nodige’ geven, zodat jullie liefde en huwelijk in stand blijft.
Je zorgt dus voor elkaar, in goede en in slechte tijden, zoals het cliché klinkt.
Ik vind dit het stukje uit het wetboek waar je de liefde nog een beetje hoort nagalmen; trouw, hulp, steun, zorgen voor. Je hoort deze woorden vaak ook terug in een persoonlijke trouwbelofte. En als we het dan toch over parels hebben dan vind ik dit zo’n beetje de parel uit ‘titel 6’.

Maar je man/vrouw is niet de enige voor wie je moet zorgen volgens het wetboek. Ook tot het gezin behorende minderjarige kinderen moeten verzorgd en gevoed worden en de daarbij behorende kosten moeten jullie samen dragen.

En daarna, wordt het wat mij betreft al snel zakelijk. Absoluut belangrijk, het is fijn dat ook alle rechten en plichten rondom geldzaken goed geregeld zijn. Maar romantisch is anders…


De financiën  

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: alle kosten voor de huishouding zijn voor jullie samen, eventueel naar evenredigheid van jullie inkomen. Het is dus ook de bedoeling dat jullie elkaar voldoende geld geven om daarvoor bedoelde inkopen te kunnen doen.
Tenminste, over het algemeen. De rechter kan op verzoek van jullie samen of één van jullie, een uitzondering bepalen. Maar omdat eventuele uitzonderingen voor een groot aantal regels en wetten gelden, ga ik er hier even vanuit dat dat niet gebeurd (is).

Jullie zijn daarnaast allebei aansprakelijk voor het huishouden en eventuele contracten die jullie aangaan met mensen die jullie daarin helpen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een schoonmaker of timmerman.

Jullie mogen individueel beslissingen nemen over jullie eigen eigendommen en over gezamenlijke goederen. Maar jullie moeten elkaar, wanneer het gevraagd wordt, wel informatie geven over deze eigendommen en schulden.

Overigens heb je voor de volgende zaken toestemming nodig van je man of vrouw:

  • de verkoop van jullie woning of iets wat bij de woning/inboedel hoort;
  • uitzonderlijk grote giften;
  • overeenkomsten die er voor zorgen dat je (mede)schuldenaar wordt. Dus ook als je garant staat voor de schuld van een ander;
  • en het afsluiten van een lening voor de koop van een bepaald product of een dienst (goederenkrediet).

Tot slot bestaat er zoiets als ‘plicht tot vergoeding’. Als je op kosten van je echtgenoot iets koopt dat daarna tot je eigen vermogen gerekend wordt, of daarmee een schuld aangaat/aflost m.b.t. tot je eigen vermogen dan ontstaat de ‘plicht tot vergoeding’. Die vergoeding houdt in dat je een deel van de waarde van het goed verschuldigd bent. Dit gedeelte moet in ieder geval even groot zijn als zijn/haar aandeel dat gebruik is voor de aanschaf van het product of de aflossing/schuld.


Volmondig beloven

Voor veel mensen zullen bovenstaande rechten en plichten vrij vanzelfsprekend zijn. Je trouwt immers met elkaar omdat je elkaar vertrouwt en je leven met die ander wilt delen.
Toch is het denk ik fijn en goed om eens in begrijpelijk Nederlands te lezen wat je nou eigenlijk belooft als je straks ‘ja’ zegt op de vraag van de trouwambtenaar: “Beloof je getrouw alle plichten te zullen vervullen die de wet aan de huwelijkse staat verbindt?”.

Maar ook zodat je straks zonder twijfels, stralend, een tikkeltje zenuwachtig en vol liefde ‘ja’ kan zeggen tegen je lief!

En… Of het huwelijk nou ‘de parel’ is óf de liefde… hoe dan ook: maak er wat van!

*Dit is uiteraard een samengevatte, vereenvoudigde variant.
Ben je nieuwsgierig naar de uitgeschreven wetten? Kijk dan hier.
Eventuele fouten (gemaakt bij het vereenvoudigen) voorbehouden.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *