Ceremonieel trouwen

… als jullie verhaal nu niet verteld wordt, wanneer dan wel?

Op naar je dromen, en daar voorbij!

Zelf mogen kiezen voor een  trouwlocatie, -tijdstip, lengte en invulling van de ceremonie, klinkt goed, niet? Ceremonieel trouwen wordt steeds populairder. Door de kosten die lager kunnen zijn, maar vooral doordat je een trouwceremonie zo persoonlijk kunt maken als je zelf wilt.


Als je voor deze optie kiest, trouwen jullie eerst voor de wet. Op de dag zelf, of enkele dagen van tevoren. Vaak heel klein met alleen de getuigen en als het kan kosteloos of tegen een aantrekkelijk tarief op een doordeweekse dag.

Daarna, op jullie trouwdag, houden we de trouwceremonie in het bijzijn van al jullie gasten. Of dat er nu 15 of 250 zijn, op de trouwlocatie van jullie wens.

Wat is er mogelijk?

Wilden jullie altijd al trouwen in het strandpaviljoen waar jullie elkaar hebben ontmoet? Of in de tuin van je ouderlijk huis? Misschien wel heel praktisch ook op jullie feestlocatie, zodat jullie heel ontspannen de hele dag op dezelfde plek kunnen zijn. En in de planning geen rekening hoeven te houden met vervoer.

En met het uitspreken van jullie liefde en trouw voor elkaar kan dit natuurlijk gewoon jullie ‘trouwdag’ heten.

De ceremonie is bijna niet van ‘echt’ te onderscheiden is, als je dat niet wilt.
En kan op ieder tijdstip en elke locatie, zonder dat daar toestemming voor gevraagd hoeft te worden van de gemeente. Jullie zijn immers al voor de wet getrouwd.

De trouwceremonie kan ook langer duren, en uitgebreider zijn omdat je niet aan vaste tijden van de gemeente gebonden zit. Denk aan bijvoorbeeld een gastspreker, live muziek en persoonlijke trouwbeloften.

Persoonlijke trouwakte

Het tekenen van een akte blijft een bijzonder moment. Of het nu wettelijk is of niet. Daarom maak ik zelf een alternatieve akte op voor jullie ceremonie. Eentje die lijkt op de wettelijke akte of – en dat is eigenlijk nog bijzonderder – ik maak een akte van jullie trouwbeloften. 

Op die manier ondertekenen jullie niet de belofte die je aan de wet doet, maar de belofte die jullie aan elkaar doen. En laten we eerlijk zijn, dat is toch eigenlijk waar jullie trouwdag om draait.

Om in te lijsten, in te plakken en in ieder geval om in je hart te sluiten. 

De ceremonie was echt top, het was nog mooier dan we hadden durven wensen. Ik denk dat ik de ceremonie het mooist vond van de hele dag, echt! Die kinderen van ons, die straalden gewoon, geweldig.
Marijn & Joris
Trouwceremonie aan zee

Ceremonie van liefde & trouw

Maar wat nou als je niets hebt met het hele fenomeen ‘huwelijk’? Wat nou als je niet voor de wet wilt trouwen omdat je dat al eens eerder gedaan hebt of omdat jullie die stap nog wel erg groot vinden? Maar wat nou… als je wel heel graag wilt uitspreken hoeveel je van iemand houdt en een ‘liefdesfeestje’ wil vieren met de fijne mensen om jullie heen? Wat fijn toch dat we in de 21e eeuw leven, dat kán gewoon!

Wanneer jullie niet officieel en wettelijk voor het huwelijk willen kiezen, maar wel voor elkaar, dan is er gelukkig de ‘ceremonie van liefde en trouw’. In een prachtige ceremonie, ten overstaande van iedereen die jullie erbij willen hebben, spreken jullie je liefde naar elkaar uit. Op en top persoonlijk, omdat het hierbij om jullie en jullie liefde draait in plaats van om de wettelijke geloftes bij een officieel huwelijk.

Het grootste verschil is dus dat er wettelijk en officieel niets verandert. Voor de wet zijn jullie nog steeds niet getrouwd. Jullie zijn elkaar niets verplicht, jullie achternamen blijven onveranderd en ook financieel zijn jullie geen partners.
Daarnaast kan een ceremonie van liefde en trouw op ieder gewenst tijdstip en op iedere locatie plaats vinden. Je bent niet gebonden aan het ‘huis der gemeente’ en vastgestelde openingstijden. Ook hoef je je niet te houden aan voorwaarden voor een huwelijk als bijvoorbeeld een strikte vraagstelling voor het ja-woord, een minimaal en maximaal aantal getuigen en het ondertekenen van een akte. Maar… dat kán natuurlijk wel. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Verrassingsceremonie of Elopement

Heb je weleens gedroomd van een verrassingsbruiloft? Waarbij de gasten niet weten dat ze op jullie trouwdag zijn beland tot het moment dat jullie in vol ornaat binnen komen lopen? Ik ben een GROOT fan van deze verrassingen. Ze blijven lang hangen in mijn hart en hoofd. En niet alleen in dat van mij. Bruidsparen en gasten raken vaak niet uitgesproken over de geweldige verrassing. Ik vertel je graag alles over mijn ervaringen!

In het verlengde daarvan ligt het moderne Elopement.

Alleen met je lief of met jullie getuigen je belofte naar elkaar uitspreken op een mooi plekje of een een locatie die veel voor jullie betekent. In Amerika en Engeland is het al enorm populair en ik begrijp helemaal waarom. Persoonlijker, intiemer en liefdevoller kan bijna niet. Het draait alleen om jullie en jullie liefde. Een elopement is mogelijk in plaats van een bruiloft maar het kan ook een toevoeging zijn aan jullie grote dag. Een moment om voorafgaand aan je trouwdag alvast samen stil te staan en niet overspoeld te worden door het feestgedruis.

Kleed je mooi aan, neem een fotograaf mee om het allemaal vast te leggen en laat mij jullie verhaal vertellen en de – intieme – ceremonie leiden. 

Puur, oprecht, verhalend & als ware kunst, de foto’s op deze pagina zijn gemaakt door boudoir-, portret- & trouwfotograaf Ferdivds Fotografie.