Zo makkelijk als het antwoord op de vraag ‘Wil je met me trouwen?’ was, zo moeilijk is het kiezen van de juiste trouwlocatie voor sommige bruidsparen. Een trouwlocatie bepaalt namelijk een groot deel van de sfeer op je bruiloft. Niet alleen qua uitstraling en aankleding, maar ook de grootte, omgeving en mogelijkheden.
Willen jullie heel graag al jullie familie en vrienden bij de ceremonie aanwezig hebben? Dan is het bijvoorbeeld niet handig om voor dat schattige kleine kapelletje in het dorp te kiezen. En hecht je veel waarde aan mooie lichte, ruimtelijke foto’s dan neem je ook dat mee in de uiteindelijke keuze voor een trouwlocatie. Dat is namelijk niet mogelijk in de historische kelder van het stadhuis.

Genoeg om over na te denken, dus ik neem je in mijn tips even mee langs enkele trouwlocaties die ik al als BABS heb mogen bezoeken.
Wil je meer informatie over wettelijk trouwen op locatie. Kijk dan hier.

 

Kastelen

Wat een geluk, mijn allereerste ceremonie was in een heus kasteel! Droom je al je hele leven van trouwen als een echte prinses? Of willen jullie, jullie grote dag een historisch tintje geven dan is een kasteel natuurlijk een perfecte keuze.

Aan ‘trouwen als een prinses’ hangt natuurlijk wel een vorstelijk prijskaartje. Je betaalt over het algemeen meer dan dat je kiest voor een huwelijk op het gemeentehuis en een feestje in je achtertuin.
De eerste tip die ik jullie wil geven bij het kijken naar een locatie is misschien een open deur, maar zeker niet onbelangrijk: Kijk samen goed naar jullie budget en vraag verschillende offertes aan om een idee te krijgen van de mogelijkheden.

Wat zit er wel en niet bij de prijs inbegrepen, is er een plan b als het slecht weer is, en zitten daar extra kosten aan verbonden, wat zijn de extra opties en wat zijn de prijzen die daarbij horen? Door te kijken naar verschillende locaties krijg je vanzelf een idee van wat er wordt aangeboden, wat er bij jullie past en waar je uit kunt gaan kiezen. Misschien lijken de prijzen op je eerste locatie heel duur, maar kom je er door te vergelijken achter dat ze eigenlijk heel redelijk zijn. Of andersom natuurlijk.
Kijk en vergelijk! Ook als je al vrij zeker bent over je locatie geeft het je nog steeds meer kennis over ‘gemiddelde’ prijzen en een beter positie als je eventueel nog wilt gaan onderhandelen.

Wat ook niet onbelangrijk is, en bijna altijd samenhangt met de kosten, zijn het aantal gasten.
Kies je voor een intieme bruiloft met 30 gasten maar heeft je droomlocatie alleen een feestzaal voor 300 personen? Dan is het misschien goed om even verder te kijken. Veel lege ruimte zal de sfeer op je bruiloft niet ten goede komen en neemt de intimiteit een beetje weg.

Zorg dus dat je eerst zicht hebt op jullie gastenlijst. Precieze aantallen zijn nog niet nodig, maar samen op een lijn zit wat betreft een geschatte grootte is wel aan te raden.
En die geschatte grootte hangt helemaal af van wat jullie belangrijk vinden op je bruiloft. Bedenk wie en wat voor jullie een toegevoegde waarde heeft. Zijn dat veel vrienden en familie op een dansvloer? Of is dat juist een 8-gangen diner in klein gezelschap? Wanneer je samen besloten hebt welke richting je op wilt kun je pas écht gaan kijken naar een locatie die bij jullie droom past.

In het bos

Stel je eens voor: Stiekem kijk je om het hoekje en je ziet je grote liefde midden in het groen, tussen de bomen staan. De vogels fluiten liefdesliedjes, de wind laat de bladeren dansen, er kruipt snel een molletje weg en tussen al dat leven mag jij zo dadelijk naar voren wandelen in je mooiste jurk.
Ben je gek op de natuur en lijkt het je heerlijk om voortaan bij iedere boswandeling naar je bruiloft terug te dromen? Dan is trouwen in het bos misschien wel iets voor jou!
Er zijn genoeg mooie trouwlocaties die omgeven zijn door groen en bos. Het voordeel is ook meteen dat mocht het slecht weer zijn, je altijd nog als plan b naar binnen kunt.

Sfeer moet je (meestal) zelf maken, maar de natuur helpt je maar al te graag een handje mee. De heerlijke geuren en kleuren in een bos vullen je dag als snel met een heerlijke ontspannen sfeer. Wat zonnestralen, witte stoeltjes en glimlachende gasten zijn altijd welkom, maar meer heb je eigenlijk niet nodig. Ook als je niet in het bos trouwt kun je met je locatie overleggen wat de mogelijkheden zijn om de ceremonie of de borrel buiten te houden op het grasveld of in de bijbehorende bloementuin bijvoorbeeld. Kiezen jullie hier niet voor of is het niet mogelijk dan kun je in ieder geval nog met je fotograaf buiten een rondje lopen in de buurt van je trouwlocatie.

Hechten jullie veel waarde aan de trouwfoto’s als herinnering? Fijne foto’s maken op een mooie locatie als het bos is meestal niet moeilijk, maar bedenk wel dat je foto’s niet ‘zomaar’ net zo mooi worden als je ze op Pinterest of in een tijdschrift hebt zien staan. Met een creatieve fotograaf en de juiste attributen kom je meestal wel al een heel eind.
Bedenk in overleg met de fotograaf wat voor foto’s jullie graag zou willen. Een moodboard helpt daar goed bij. Bekijk samen wat voor attributen er nodig zijn voor de aankleding van de foto; Paraplu’s en regenlaarzen in specifieke kleuren, koffers, rozenblaadjes, kanten gordijntjes, witte lampionnen, een gevulde picknickmand of misschien nog wel heel iets anders. Overleg ook goed of de fotograaf hiervoor zorgt, jullie zelf of dat misschien de locatie al standaard wat aankleding in het bos aanbrengt.

Het bruidspaar dat ik mocht trouwen in het bos had het allemaal: zonnestralen, bloemen, kant, glimlachende gasten, een knaller van een feest ‘s avonds en… als kers op de taart, konden de gasten ook nog blijven logeren. Biedt jullie trouwlocatie (hotel)kamers aan? Denk er dan samen eens over na of dat voor jullie een toevoeging is. Op locatie logeren, misschien met enkele van je gasten, verlengt je trouwdag eigenlijk nog een beetje. Want hoe leuk is het om ‘s ochtends nog even na te genieten en de eerste herinneringen op te halen in die fijne roze bubbel, terwijl het ontbijt voor je gemaakt wordt…

De boerderij

Zijn jullie opgegroeid in een landelijke omgeving, of ontsnappen jullie zomers graag de stad voor een fietstocht langs de met koeien gevulde weilanden? Trouwen op of om een boerderij is dan ook zeker een mogelijkheid. Maar niet alleen dan! Denk eens aan de ruimte die je hebt, voor een heerlijk feestje, je eigen trouwfestival of trouwen in de buitenlucht.
Trouwen op de boerderij kan trouwens op meerdere manieren. Een landelijke bruiloft gestyled met hooibalen, bloemen, lampionnen en koeien geeft een prachtig plaatje. Maar er zijn ook genoeg trouwlocaties die wel dat landelijke sfeertje hebben zonder daarnaast ook echt nog het beroep ‘boer’ uit te oefenen. Denk bijvoorbeeld aan landelijke restaurants, met dezelfde ruimte maar misschien net iets moderner.

Omdat je ruimte niet ‘bij kunt kopen’, is het belangrijk om bij je zoektocht naar dé locatie alvast samen te bedenken wat er voor jullie belangrijk is. Gaat het jullie om een grootse ceremonie met ál jullie vrienden en familie, of willen jullie een groot feest, misschien wel festival, met ruimte voor foodtrucks en een band? Wil je een lange tafel waar je met al jullie gasten aan kunt dineren? Als jullie van te voren al weten dat je daar geen consessies in wil doen, dan is genoeg ruimte dus een harde voorwaarde die je aan je trouwlocatie stelt. 

Denk ook aan de tijd die je kwijt ben met reizen tussen verschillende locaties. Regelmatig worden reistijden nog onderschat of zelfs vergeten, waardoor de strakke planning op je trouwdag wel eens wat in het gedrang komt. Geef jezelf de tijd om te genieten, adem te halen en rustig een glaasje wijn of kopje thee te drinken met je gasten. Plan de verschillende onderdelen niet te strak op elkaar en houd dus ook zeker rekening met de reistijden.

Als jullie ervoor kiezen om de hele dag op één locatie te vieren, creëer je al meteen meer tijd en rust. Bij jezelf, maar ook bij je (dag)gasten.

 

 

Achtertuin

Jieehoee! Je gelooft het niet, maar het kan echt: Trouwen in je eigen achtertuin!
Of in de achtertuin van je ouderlijk huis of dat van een familielid natuurlijk.

In Nederland kun je bij de gemeente een verzoek indienen voor het (eenmalig) benoemen van een eigen trouwlocatie. Dat kan dus ook je eigen huis zijn. Er zitten natuurlijk wel wat haken en ogen aan zo’n verzoek, je kunt je bijvoorbeeld vast voorstellen dat je niet mag trouwen op een locatie zonder adres. Wat zetten we dan op de trouwakte? “Weiland tussen Den Bosch en Vught, vanaf het pad langs het water de derde boom aan de linkerkant?
Nee, het moet een gebouw zijn op een bestaand adres. Je mag natuurlijk wel trouwen in de openlucht náást het gebouw, zolang het maar op het betreffende adres is.

Daarnaast zijn onder andere de volgende zaken belangrijk: Brandveiligheid, openbaar toegankelijk (ook voor mensen met een lichamelijke beperking) en openbare orde en goede zeden.
Dat laatste betekent bijvoorbeeld dat het pand niet mag worden gebruikt voor drugs of seks.

Mijn grootste tip hierbij is: dien je verzoek op tijd in!
Je wilt niet in de laatste weken voor je trouwdag nog stress hebben of je locatie wel of niet goed gekeurd gaat worden en of je misschien nog wel met je hele gastenlijst opzoek moet naar iets nieuws. Geef het meteen aan bij de gemeente als je je ‘voorgenomen huwelijk’ aangeeft en vraag dan ook naar de voorwaarden en eisen. Deze kunnen per gemeente afwijken.

En dan… Als het allemaal goed gekeurd is dan is het echt heerlijk voorbereiden. Je kunt een week van de voren al beginnen met de versieringen, het klaarzetten, de leveranciers laten komen. Je hebt alles bij de hand, hoeft niet na te denken over wat je wel of niet mee moet nemen naar de bruiloft (scheelt de ceremoniemeester of je bruidsmeisje ook weer stressen omdat jij je lippenstift of dansschoenen nog thuis hebt liggen).
Eerlijk is eerlijk, het is ook interessant omdat de kosten lager kunnen zijn. Met de nadruk om kúnnen. Dat ligt er natuurlijk helemaal aan hoe je los gaat op aankleding, muziek en cateraars. Maar je hoeft geen locatiehuur te betalen, en dat scheelt al aanzienlijk.

 

Genoeg ideeën en genoeg mooie plekjes om persoonlijk ‘ja’ te zeggen en de sterren van de hemel te dansen met je gasten. Het belangrijkste is en blijft: Wat past bij jullie?
Maak het zo persoonlijk als je zelf wilt, en laat je niet beperken omdat je niemand kent die daar ooit eens getrouwd is. Spring samen op de fiets of in de auto en struin de omgeving af. En, misschien nog wel belangrijker: praat over wat je graag zou willen. Want ook hier geldt de wet van Sinterklaas: Als je niet zegt wat je wilt… dan krijg je iets anders!

Succes met zoeken! 🙂

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *