‘Oja, uuhm.. deze. Nee toch rechts denk ik. Waar moet hij ook alweer?’ Heb je eindelijk je trouwbelofte gedeeld en JA gezegd, krijg je dat: om welke vinger moet je die trouwring nou ook alweer schuiven? Ontlading, zenuwen, vele ogen op je gericht en zweethandjes; het is vaak een combinatie die zorgt dat het moment suprême wat onhandig verloopt. Ik belde Renske van Veldjuwelen op voor tips en tricks!

Renske is mijn business buddy zoals dat zo mooi heet. We vieren onze zakelijke overwinningen samen, brainstormen over uitdagingen en zijn elkaars stok achter de deur als we weer eens iets willen uitstellen. Superhandig, aangezien de enige collega hier aan het bureau mijn groene en bewegelijke Ctenanthe is. Gezellig, maar niet echt een kletskous.

Goed, Renske dus. Met een paar tikken had ik haar al aan de lijn:

Hallo Babs!

Hallo Renske! Ik heb een vraag! Hoe zit dat nou met trouwringen? Draag je ze links of rechts? 

Ja, ha, goeie vraag! Officieel draag je ze als je katholiek bent links en protestants rechts. Maar dat is eigenlijk vooral wat je ziet op internet. De meeste bruidsparen die mijn atelier bezoeken zijn niet echt gelovig. Het voelt voor mij niet fijn om ze op basis daarvan te laten kiezen waar ze hun trouwring willen dragen. 

Ja, inderdaad, het merendeel van ‘mijn’ bruidsparen trouwt niet voor de kerk. Maar waarop baseer je dan je keuze?

Mijn advies is meestal om niet de hand te kiezen waarmee je schrijft, maar juist de andere. Vooral een praktische overweging dus. Dan zit de ring vaak het minst ‘in de weg’, vooral als je niet gewend bent om een ring te dragen. Je kunt ook bij het passen wel een beetje voelen aan welke hand hij lekkerder zit. 

 

Dat is een goede tip! Als hij dan een dagje niet lekker zit kun je ook gewoon wisselen toch?

Nee joh, grapjas! Dat gaat niet zo makkelijk. Er gaat een heel proces vooraf aan ringen maken he? Je ringvingers hebben meestal een andere maat. Dus als je ring gemaakt is voor je rechterhand is hij voor je linker ringvinger waarschijnlijk te groot of te klein. Het is dus wel belangrijk dat je even over je keuze nadenkt. Al kun je hem natuurlijk altijd laten vermaken zodat hij om je andere ringvinger past, maar het liefst wil je natuurlijk dat hij meteen goed zit. 

 

Oja, natuurlijk! Daar had ik even niet bij stil gestaan. Maar hoe zit het dan met verlovingsringen?

Daar geldt eigenlijk hetzelfde voor. Vanuit de traditie draag je je verlovingsring aan de andere hand dan de trouwring. Ben je katholiek dan draag je die dus rechts en ben je protestants, dan komt ‘ie links. Maar ik vind dat het belangrijker is dat hij fijn zit en dat je hem met plezier draagt. Soms zitten een verlovingsring en trouwring dus gewoon gezellig bij elkaar. Dan krijg je een soort van liefdeshand.

Vaak vertellen andere ringen ook verhalen. Er zijn genoeg mensen die al een mooi erfstuk om een ringvinger dragen, of een ring die ze gekocht of gekregen hebben op een bijzonder moment in hun leven. Zo’n verhaal draag je al zo lang bij je dat je het ook niet zomaar verplaatst of weghaalt om aan traditionele plaatsen voor trouw- of verlovingsringen te voldoen. Doe vooral wat goed voelt!

Wat mooi! Ja dat klinkt toch wel als het beste advies. 

Wist je trouwens dat in sommige culturen alleen vrouwen goud dragen en mannen zilver? Dan krijg je dus twee verschillende trouwringen.

Haha, nee dat wist ik niet. Maar dat vind ik een heerlijk weetje om dit telefoontje mee af te sluiten. Ik ga je niet langer storen, succes met je administratie!

Goed plan. Werkze Babs, daaaag!

Dooeeii! Bedahankt!

Graag gedaan! Doei!

Doeiii!

Haha, doeii!

Renske

Creatief, oprecht, geïnteresseerd, enthousiast en met emmers vol liefde en ideeën, dat is Renske. En dan maakt ze ook nog eens prachtige juwelen, vanuit haar hart.

Handig toch, zo’n tip? En waar komt het op neer? Volg je hart, doe wat goed voelt! Er is maar één rode lijn die je hoeft te volgen tijdens het plannen van je ceremonie en dat is die vanuit je hart. 

Wil jij ook een trouwceremonie vanuit je hart, eentje die echt bij jullie past?
Stuur me een berichtje, dan denk & droom ik graag met je mee!

Liefs, 

Babs

 

Aan welke hand draag jij je verlovingsring?

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *