“Ceremonieel trouwen, dat is toch eigenlijk gewoon een toneelstukje opvoeren? Eigenlijk ben je al voor de wet getrouwd. Waar doe je het dan nog voor als je daarna een ceremonie houdt?”

In mijn gesprekken met bruidsparen komt het dilemma: gaan we voor een wettelijke – of ceremoniële trouwdag vaak naar voren. Overwegingen als kosten, locatie, tijdstip, tijdsduur en een gewenste eigen invulling staan meer dan eens tegenover het idee dat ceremonieel trouwen ‘slechts’ een toneelstukje zou zijn. 

Persoonlijk ben ik een groot fan van ceremonieel trouwen. JUIST dan kun je het helemaal om de liefde laten draaien. Laat het gaan om de verhalen, de herinneringen en beloftes & dromen voor de toekomst. Hoe heerlijk…! 

Ik las dan ook met veel plezier net een berichtje uit 2019 van Katja Schuurman. Zij trouwde met Freek, maar niet voor de wet. Ben je nieuwsgierig naar hoe zij ceremonieel trouwen ziet? Lees dan haar bericht hieronder.

We zijn écht getrouwd!

“We zijn écht getrouwd. Niet voor de kerk en niet voor de staat, dat klopt. Maar maakt dat het minder echt? Mensen trouwen gedwongen door hun familie, voelen zich genoodzaakt vanuit financiële overwegingen, omwille van praktische zaken, voor een verblijfsvergunning, omdat ze 30 zijn geworden en besluiten te omarmen wat ze gegeven is; is dat écht? Ook trouwen er een heleboel extreem gelukkige en verliefde mensen- maakt hun hand op een wetboek hun verbintenis échter? Ik geloof niet in God en ik sta niet achter al onze regels en wetten- ik sta achter mijn vrienden en alles en iedereen die ik lief heb. Tegenover hen geef ik mezelf aan Freek. Dat voelt als het hoogst haalbare voor mij. De rest zou voor mij een leugen zijn. Dit is onze waarheid. In de naam van de liefde wens ik jullie een mooie avond! ❤️”

Ben je nieuwsgierig naar hoe een ceremoniële trouwdag er voor jou uit kan zien? Hier schreef ik er meer over. Je kunt me natuurlijk ook een berichtje sturen met je vraag dan vertel ik je er alles over!

Lieve groet, 

Babs

“We zijn niet op de traditionele manier getrouwd, maar hebben het huwelijk gevierd op de manier die wij mooi vinden.” ~ Katja Schuurman

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *