Tips voor copy-paste in je eigen liefdesverklaring

Het is zondagochtend, het regent en ik ben achter de laptop gekropen om verder te werken aan het nieuwste onderdeel van Zuchtje geluk; de online cursus trouwbelofte schrijven. Mijn telefoon leg ik eigenlijk altijd weg als ik aan het schrijven ben, maar vandaag ligt hij toevallig naast me en ja, dan val ook ik ten prooi aan deze afleider. Ik klik wat apps aan, swipe door mijn mail en kijk dan of er nog nieuws is op WhatsApp. Wat leuk, mijn papa blijkt een liedje naar me gestuurd te hebben. Ik ben benieuwd welke!

Terwijl de eerste noten beginnen te spelen staar ik naar mijn telefoon. Ik zie mijn gezicht gespiegeld in het scherm. Ik zie in mijn ogen dat het me raakt en voel in mijn hele lijf dat dit een moment is wat ik wil onthouden, inpakken en koesteren om later nog eens te herbeleven.

Een doodgewone zondagochtend en mijn papa stuurt mij zonder specifieke reden het liedje Father & Daughter van Paul Simon. 

I’m gonna watch you shine
Gonna watch you grow
Gonna paint a sign
So you always know
As long as one and one is two
There could never be a father
Love his daughter more than I love you

Ik luister het liedje af, glimlach breed en draai het zingend nog eens terwijl ik een appje met te veel emoticons naar hem terugstuur. 

Beter goed gejat? 

Zonder al te veel zelfgeschreven woorden heeft mijn papa mij zojuist zijn vaderlijke liefde verklaard, heb ik dat in ontvangst genomen en hem mijn dankbaarheid en geluk teruggestuurd. Toen ik daarna weer verder ging met schrijven, bedacht ik grijnzend dat dit onderwerp – zij het in een andere vorm – terugkomt in de cursus. 

Los van hoe dierbaar dit soort kleine momenten voor mij zijn, vroeg ik me af: valt dit berichtje onder het mom ‘beter goed gejat dan slecht verzonnen’ of is het een oprechte blijk van verbinding? Mag je zinnen van iemand anders lenen voor in je trouwbelofte, of word je dan weggezet als iemand die niet eens de moeite doet om zelf wat te verzinnen? 

 

De essentie van een trouwbelofte

Om antwoord te kunnen geven op die vragen moeten we even een stapje terug naar het grote Waarom? Als puntje bij paaltje komt dan schrijf je je trouwbelofte of een lieve brief volgens mij om je liefde te uiten en je waardering te laten blijven. Het gaat om het onderwoorden brengen van jullie verbinding samen; nu, in het verleden en je dromen voor de toekomst.

De redenen daarvoor lopen enigszins uiteen. ‘Omdat ik moet van mijn lief’, ‘omdat dat zo romantisch is in films’ of ‘omdat mijn schoonmoeder dat graag wil’, ze komen af en toe voor, maar de meest gehoord is toch wel: omdat ik van mijn lief houd. Omdat de dag om onze liefde gaat en ik mijn lief graag eens vertel hoe bijzonder ik die liefde vind.

 

Hoe? Zo!

Dan heb je dus je Waarom en je Wat in een notendop onder woorden gebracht. Maar in de Hoe is zoveel variatie mogelijk dat deze blog eerder een cursus zou worden als ik daar aan zou beginnen. Gezongen liefdesverklaringen worden afgewisseld met Shakespeariaanse gedichten en een stille emotionele oogopslag met ‘slechts’ 5 zinnen kan net zoveel betekenen als een handgeschreven belofte met een kindertekening.

Precies die eigenheid is waar het schrijven van een trouwbelofte, liefdesbrief of lieve brief voor mij over gaat. Het gaat niet om grootse liefdesverklaringen langs maatstaven van perfectie. Het zijn juist de kleine beloftes, herinneringen en emoties die het doen.  

 

Inspiratie

Soms vind je je eigen woorden en giet je ze in prachtige zinnen. Maar soms hoor of lees je woorden van iemand anders die gewoon kloppen. Ze kunnen omschrijven hoe je je voelt of je gedachten eindelijk op een rijtje zetten. Het kan zelfs zijn dat in een gedicht of een liedje een gezamenlijke herinnering van jullie zit. 

Je zult mij dan ook nooit horen zeggen dat je je er makkelijk vanaf maakt als je ervoor kiest om wat woorden van iemand anders te lenen als daar voor jou jullie verbinding in duidelijk wordt. Ik geloof dat het niet alleen om de woorden gaat, maar vooral om de lading die ze met zich meebrengen. Focus je dus tijdens het schrijven in eerste instantie op je boodschap, je Waarom en je Wat. 

Je Hoe wijst zich daarna, geloof mij. En als er bij die Hoe een liedje hoort, een stukje songtekst, een quote, verhaal of gedicht… Lieve schrijver,  laat je dan alsjeblieft niet tegenhouden met het idee dat je dan niet creatief genoeg bent. Luister naar je gevoel, en deel wat je graag wilt delen met je lief, als jij je met een klein beetje hulp beter kunt verwoorden en je gevoelens duidelijk kunt maken: doen!

 

3 tips: Woorden van een ander in je liefdesverklaring

Deel vanuit je hart, dat klopt!
Deel alleen als je oprecht voelt dat het bij het moment of bij de persoon klopt. Ga niet delen om het delen of op zoek naar woorden van een ander. Vaak komen woorden die bij je passen, met je resoneren, vanzelf op je pad. 

Ere wie ere toekomt
Stuur je een gedicht, quote, liedje, foto of tekening door of gebruik je het in een liefdesbrief? Bedank de maker dan door hem of haar te vermelden. Knip geen namen van printscreens af maar laat eerlijk zien dat er een andere kunstenaar was die deze boodschap op papier of muziek heeft gezet. Zoals Babs al zei: ‘Dat doet niets af aan jouw oprechte bericht’. (Zie je, zo eenvoudig is het?!)

Less is more
Een trouwbelofte vullen met quotes van iemand anders is net zo’n no go als het iedere dag delen van liefdesliedjes. Je gaat voor de een ‘wauw’ en verraste glimlach. Niet voor de ‘daar heb je haar weer met haar quotes’. Laat je eigenheid de rode draad zijn.

Extra tip: Mind your business
Al zullen sommige ondernemers hun marketing strategieën ook onder de liefdesverklaringen scharen, ze zijn het toch echt niet.  Wanneer je als ondernemer met een zakelijk insteek andermans woorden of beelden gaat delen gelden er natuurlijk vele regeltjes en rechten. Lees je hierover in of vraag om toestemming voordat je content van een ander ‘leent’.

 

 

Wil je meer hulp, inspiratie en tips tijdens het schrijven van je trouwbelofte? Bekijk dan de online cursus Wereldse Woorden: een trouwbelofte waar ja JA tegen zegt!

 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *