De 4 mooiste verhalende podcasts

‘De volgende opdracht is eenvoudig’ vertelde mijn docent tijdens de eerste dag op de Pabo. ‘Het spel Mens-erger-je-niet kennen we allemaal. Leg de persoon naast je uit hoe het spel werkt. Een kleine toevoeging: je mag geen taal gebruiken.’

Geen Nederlands of Engels, geen geschreven taal, beeldtaal, gebarentaal lichaamstaal… Glazig staarden we elkaar aan.

Taal is namelijk overal, taal is er altijd. Al zolang we als mensen rondlopen op deze aarde wordt taal gebruikt om verhalen te vertellen. Om gebeurtenissen te vereeuwigen, om kennis over te dragen, om te verbinden en te vermaken.

Hoewel social media vooral gericht is op kort & bondig zijn er gelukkig ook nog boeken, films en podcasts waarin verhalen in geuren en kleuren worden verteld. Niet alleen vermakelijk maar ook goed voor je eigen taalgebruik en woordenschat als je graag schrijft of beter wilt worden in schrijven. 

Of ik nou op de fiets zit of aan het strijken ben, ik vind het heerlijk om vergezeld te worden door een spannende podcast. De vier mooiste verhalende podcasts uit Nederland & Vlaanderen heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet. 

Welke podcast heb jij in een ruk uitgeluisterd?

Bob

5/5

De 84-jaar oude dementerende Elisa verteld maar al te graag over Bob. Haar ogen glunderen wanneer ze verteld over haar jeugdliefde. En ook het verdriet van die periode, zo’n 70 jaar geleden is nog voelbaar. 

Niemand heeft eerder van ‘d’n Bob‘ gehoord. Gaan de hersenen van Elisa met haar aan de haal of haalt ze een groot familiegeheim boven? 

De drie dames van Audiocollectief SCHIK gaan in zes afleveringen op zoek naar de waarheid. Maar dat blijkt lastig: hoe vind je iemand die misschien niet bestaat?

~ Bij eens spannend boek heb ik zo af en toe de neiging om eerst de laatste bladzijde te lezen. Zo ook bij deze podcast. De afleveringen zit zo goed in elkaar dat je volledig op gaat in het verhaal, je soms hardop vragen stelt over het onderzoek en je vooral afvraagt: hoe loopt dit af?! 

El Tarangu

5/5

In 2003 krijgt de Vlaamse wielerheld Lucien van Impe een vreemd telefoontje. Zijn oude rivaal José Manuel Fuente is in België en wil met hem afspreken. Op zich geen ongewoon verzoek, maar er is één probleem: wielrenner Fuente is officieel al zeven jaar dood.

Lucien op de uitnodiging in en vraagt zich vervolgens 16 jaar lang af wat hem overkomen is en wie er tegenover hem gezeten heeft. Audiocollectief SCHIK (bekend van podcast Bob) reist naar Spanje en zoekt het voor hem uit. 

~ Al van jongs af aan ben ik gek op mysteries: Cluedo, CSI, Baantjer, ik kon er geen genoeg van krijgen.

 ‘Leeft hij nog, was het een look-a-like, een familielid, een oplichter?’ Dit real life mysterie beluisterde ik in één dag. 
Met zo’n sterke verhaallijn dat je bijna denkt dat het verzonnen is. 

De Blankenberge Tapes

5/5

Vier stemmen vertellen je een verhaal, twee verhalen eigenlijk. Maya vertelt ons over haar Tindermatch, terwijl we ook horen over de moord op 27-jarige Hannah, jaren geleden in het plaatsje Blankenberge. 

Wat hebben ze toch met elkaar te maken en hoe staan verliefdheid, verdriet en schuldgevoel zo dicht bij elkaar? 

~ Er zit één groot nadeel aan deze podcast: wat ontzettend jammer dat het maar drie afleveringen zijn. 

Een extra blokje om, 90 km p/u waar je 100 km p/u mag en wat tijd rekken op de parkeerplaats voor de supermarkt; ja, ik deed er alles aan om verder te kunnen luisteren.

Tot mijn grote verbazing kwam ik er trouwens in de laatste minuut en na enige online speurwerk, pas achter dat dit verhaal fictief is.

De brand in het landhuis

4.7/5

Bij een brand in een groot landhuis overlijdt Ewald Marggraff, de laatste bewoner van het pand. Marggraf was een excentrieke grootgrondbezitter waarover de wildste geruchten de ronde deden. Zo werd er bijvoorbeeld gezegd dat hij over zijn eigen grond naar België kon lopen. Er zijn vele vragen over zijn leven en overlijden. Simon neemt je mee in zijn zoektocht naar feit en fictie.

~ Al van kinds af kom ik regelmatig langs het grote landhuis uit deze podcast. Ook ik kende de geruchten en verhalen. Dat zorgde voor afwisselend herkenning en verbazing tijdens het luisteren. Een geweldige opzet, de stemmen, het beeldende verhaal en de antwoorden die zich ontvouwen; wauw!

Een podcast die de waarheid onderzoekt en lijkt te vinden. Maar of dat ook écht zo is? Vele artikelen, een rectificatie en zelfs rechtszaken later blijft een sluitend antwoord nog steeds uit.

Veel Vlaamse stemmen in bovenstaande tips? Klopt! Ik viel van de ene in de andere podcast en vond de zachte taal en woorden heerlijk wegluisteren. 

Bij welke verhalende podcast kon jij niet stoppen met luisteren?

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *