De 7 mooiste verhalende podcasts

‘De volgende opdracht is eenvoudig’ vertelde mijn docent tijdens de eerste dag op de Pabo. ‘Het spel Mens-erger-je-niet kennen we allemaal. Leg de persoon naast je uit hoe het spel werkt. Een kleine toevoeging: je mag geen taal gebruiken.’

Geen Nederlands of Engels, geen geschreven taal, beeldtaal, gebarentaal, lichaamstaal… Glazig staarden we elkaar aan.

Taal is namelijk overal, taal is er altijd. Al zolang we als mensen rondlopen op deze aarde wordt taal gebruikt om verhalen te vertellen. Om gebeurtenissen te vereeuwigen, om kennis over te dragen, om liefdesceremonies te maken, om te verbinden en te vermaken.

Hoewel social media vooral gericht is op kort & bondig zijn er gelukkig ook nog boeken, films en podcasts waarin verhalen in geuren en kleuren worden verteld. Niet alleen vermakelijk maar als je af en toe alert bent op mooie woorden en zinnen ook nog eens handig als je zelf graag schrijft of beter wilt worden in schrijven.

Of ik nou op de fiets zit of aan het strijken ben, ik vind het heerlijk om vergezeld te worden door een spannende podcast. De zeven mooiste verhalende podcasts uit Nederland & Vlaanderen heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet. 

Welke podcast heb jij in een ruk uitgeluisterd?

Bob

5/5

De 84-jaar oude dementerende Elisa vertelt maar al te graag over Bob. Haar ogen glunderen wanneer ze vertelt over haar jeugdliefde. En ook het verdriet van die periode, zo’n 70 jaar geleden is nog voelbaar. 

Niemand heeft eerder van ‘d’n Bob‘ gehoord. Gaan de hersenen van Elisa met haar aan de haal of haalt ze een groot familiegeheim boven? 

De drie dames van Audiocollectief SCHIK gaan in zes afleveringen op zoek naar de waarheid. Maar dat blijkt lastig: hoe vind je iemand die misschien niet bestaat?

~ Bij eens spannend boek heb ik zo af en toe de neiging om eerst de laatste bladzijde te lezen. Zo ook bij deze podcast. De afleveringen zitten zo goed in elkaar dat je volledig opgaat in het verhaal, je soms hardop vragen stelt over het onderzoek en je vooral afvraagt: hoe loopt dit af?! 

El Tarangu

5/5

In 2003 krijgt de Vlaamse wielerheld Lucien van Impe een vreemd telefoontje. Zijn oude rivaal José Manuel Fuente is in België en wil met hem afspreken. Op zich geen ongewoon verzoek, maar er is één probleem: wielrenner Fuente is officieel al zeven jaar dood.

Lucien gaat op de uitnodiging in en vraagt zich vervolgens 16 jaar lang af wat hem overkomen is en wie er tegenover hem gezeten heeft. Audiocollectief SCHIK (bekend van podcast Bob) reist naar Spanje en zoekt het voor hem uit. 

~ Al van jongs af aan ben ik gek op mysteries: Cluedo, CSI, Baantjer, ik kon er geen genoeg van krijgen.

 ‘Leeft hij nog, was het een look-a-like, een familielid, een oplichter?’ Dit real life mysterie beluisterde ik in één dag. 
Met zo’n sterke verhaallijn dat je bijna denkt dat het verzonnen is. 

De Blankenberge Tapes

5/5

Vier stemmen vertellen je een verhaal, twee verhalen eigenlijk. Maya vertelt ons over haar Tindermatch, terwijl we ook horen over de moord op 27-jarige Hannah, jaren geleden in het plaatsje Blankenberge. 

Wat hebben ze toch met elkaar te maken en hoe staan verliefdheid, verdriet en schuldgevoel zo dicht bij elkaar? 

~ Er zit één groot nadeel aan deze podcast: wat ontzettend jammer dat het maar drie afleveringen zijn. 

Een extra blokje om, 90 km p/u waar je 100 km p/u mag en wat tijdrekken op de parkeerplaats voor de supermarkt; ja, ik deed er alles aan om verder te kunnen luisteren.

Tot mijn grote verbazing kwam ik er trouwens in de laatste minuut en na enige online speurwerk, pas achter dat dit verhaal fictief is.

De brand in het landhuis

4.7/5

Bij een brand in een groot landhuis overlijdt Ewald Marggraff, de laatste bewoner van het pand. Marggraf was een excentrieke grootgrondbezitter waarover de wildste geruchten de ronde deden. Zo werd er bijvoorbeeld gezegd dat hij over zijn eigen grond naar België kon lopen. Er zijn vele vragen over zijn leven en overlijden. Simon neemt je mee in zijn zoektocht naar feit en fictie.

~ Al van kinds af kom ik regelmatig langs het grote landhuis uit deze podcast. Ook ik kende de geruchten en verhalen. Dat zorgde voor afwisselend herkenning en verbazing tijdens het luisteren. Een geweldige opzet, de stemmen, het beeldende verhaal en de antwoorden die zich ontvouwen; wauw!

Een podcast die de waarheid onderzoekt en lijkt te vinden. Maar of dat ook écht zo is? Vele artikelen, een rectificatie en zelfs rechtszaken later blijft een sluitend antwoord nog steeds uit.

Tante Jos

4.2/5

Radiomaker Mijke van Wijk groeide op met verzetsverhalen over haar oudtante Jos. Nadat haar heldin overlijdt, besluit zij in ‘Tante Jos’ op zoek te gaan naar de feiten achter die oorlogsgeschiedenis.

Raportages, dagboeken en Britse dossiers, alles wordt boven tafel gehaald voor de vraag: de verzetsverhalen die Jos Gemmeke vertelt, kloppen die wel? En heeft ze haar Militaire Willems-Orde terecht ontvangen?

~ Naast liefdesverhalen en detectiveverhalen ben ik ook gek op oorlogs- en bevrijdingsverhalen van dichtbij. De wat meer onbekende vertellingen vol spanning, verdriet en blijdschap. Wat is er eigenlijk allemaal nog meer gebeurd tijdens de oorlog? 

Dit verhaal is daar een perfect voorbeeld van. Een zeer vermakelijke geschiedenisles!

Laura H.

4.5/5

In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar Zoetermeer.

~ Sceptisch misschien ‘ik weet niet of dit een podcast voor mij is’. Met die gedachte zette ik de podcast aan. Om vervolgens volledig opgezogen te worden in het verhaal van Laura en de podcast in één avond af te luisteren. 

De gebeurtenissen waar Laura en haar vader je zelf mee naar terug nemen zijn zo mooi verteld dat je volledig meegenomen wordt in het verhaal van Laura H. het kalifaatmeisje  uit Zoetermeer.

De Vlaamse kunstroof

4.5/5

Ieke & Lieke duiken in een van de grootste onopgeloste kunstroven ter wereld.

In 1934 wordt in Gent een deel van het Lam Gods, het meesterwerk van Jan van Eyck, gestolen. Tot op de dag van vandaag is één paneel van het altaarstuk nog altijd niet teruggevonden.

Afpersbrieven, een bekentenis op een sterfbed én een mysterieuze code; het lijkt bijna een film maar het is allemaal echt gebeurd.

~ Eerlijk is eerlijk, ik moest even in het verhaal komen. Maar hoe meer ik van de theorieën en scenario’s van de amateurspeurders hoorde, hoe meer het mysterie voor mij ging leven. Om uiteindelijk te beseffen: ik zou bijna zelf mee gaan zoeken!

Bij welke verhalende podcast kon jij niet stoppen met luisteren?

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *